Sundsholmerne, Aalborg

Bofællesskabet Sundsholmerne

I gamle dage kaldte man sig en sundsholmer, hvis man boede i dette område nordenfjords. Historisk set har det været et sted, hvor folk gerne vil bo. I dag vil EcoVillage lave sundsholmerne version 2.0 med et bofællesskab i bæredygtige materialer med økologisk fællesspisning og et stærk, lokalt sammenhold. Sundsholmerne er et “urbant” bofællesskab. Hvis man ikke er så meget til dyrkning i stor stil, men hellere vil sidde på altanen og nyde en god bog og et glas vin, for derefter at slentre ned for at indtage dejlig, økologisk mad med resten af fællesskabet, så er det her du skal bo.

Bæredygtighed

At bo urbant på en grund, som vi renser op inden der bygges, er den mest miljørigtige måde at bo på. Det mindsker vores fodaftryk på planeten i forhold til at tage et stykke jomfruelig jord og bebygge den. Desuden skåner det miljøet, når mennesker bor bynært, fordi infrastruktur og offentlig transport kommer mange til gavn. Sundsholmerne bliver DGNB Guld-certificeret, hvilket i praksis betyder, at EcoVillage får tildelt et slags regneark hvor vi får point for hvert eneste valg, vi foretager os, som er bæredygtigt. Kun et vist antal point tilsammen udløser guldcertificeringen. For eksempel gælder det positivt, at vi har valgt en grund, der førhen har været brugt, frem for en helt ubrugt grund. Det tæller også, at elementerne i byggeriet kan genanvendes efter byggeriets levetid, samt at vi bygger i højden. Hertil mange andre valg omkring materialer, indeklima og energiforsyning. A. Enggaard A/S, står for at bygge bofællesskabet.

Fællesskab

Elbils-deleordning, økologisk fællesspisning, et stort fælleshus med fantastiske faciliteter og køkkenhaver i gården.

Fællesskabet er i fokus, men “forskelligskabet” er lige så vigtigt. Vi vil også meget gerne have, at man fortsat kan prioritere familie, andre venner – og sig selv, ikke mindst. Så vi har sørget for, at der er et privat udeareal til alle. Derudover er der i arkitekturen tænkt over, at man skal kunne være privat i sin bolig.

Der er fællesspisning mandag til torsdag. Fødevarerne vil være økologiske, og vi hjælper med en madordning der tager hensyn til både veganere, vegetarer, “kødspisere” og folk med allergier m.v. Ved indflytning sørger EcoVillage for en aftale med en råvareleverandør, for eksempel Aarstiderne, og madplaner der gør det let at gå i gang med at lave fællesspisning. Maden tilberedes af bofællerne i fælleskøkkenet, hvor man cirka hver tredje uge skal hygge sig med de andre om at tilberede maden. Det er muligt at tage maden med hjem, hvis man har lyst til at “kigge ind i væggen” en dag, eller man har en teenagekrise som skal løses. Men vi har selvfølgeligt et stort håb om, at I vil nyde maden med fællesskabet. Nogle dage er det måske bare en halv time, andre gange falder man i snak og pludselig er aftenen gået.

 

Arkitektur og område

C.F. Møller står for at løfte opgave med at tegne et byggeri, der lægger op til socialitet og små, uformelle møder i dagligdagen.

Boligerne vil være rækkehuse og til dels etagebyggeri. I bofællesskabet opføres 64 boliger i mange forskellige størrelser for at øge diversiteten i beboersammensætningen, da vi mener, at det giver et mere dynamisk sammenhold, at alle aldersgrupper er repræsenterede. Der vil være små boliger til enlige, lidt større boliger til enlige med børn, boliger til par uden hjemmeboende børn, samt “store” boliger til den lidt mere klassiske familietype.

Fælles for alle boligerne er, at de er kompakte, funktionelle og at de kun indeholder de faciliteter, der bruges i hverdagen. Gæsteværelser, kontor og andet der kun benyttes lejlighedsvist, placeres i fælleshuset. Imellem husene vil der være et fællesområde til køkkenhaver, drivhuse, grillområder og leg.

Fælleshuset byder på cirka 750 m2 fælles faciliteter. Fælleshuset kommer til at indeholde blandt andet: Spisesal, køkken, legerum, værksted/cykelværksted, øvelokale, fitnessrum, fælles vaskeri med regnvandsgenanvendelse, tv-stue, kontorfællesskab, multirum, samt gæste- og teenageværelser.

Området, hvor Sundsholmerne opføres, hedder Stigsborg. Hele området bliver gennemtænkt af Stigsborg Havnefront. Stigsborg bliver en bydel med alt inden for rækkevidde: Institutioner, skole, fælles medborgerhus, butikker, park, fjorden og vandaktiviteter, og vi håber på en cykelbro til Aalborg. Grønne stræder og gennemtænkte løsninger for parkering og biler. Se mere her.

Placering

Stigsborg, 9400 Nørresundby, Aalborg.

Ring på telefon 30 28 14 99, hvis du vil vide mere om projektet eller send en mail til info@eco-village.dk. Du er også meget velkommen til at udfylde formularen herunder, hvis du vil vide mere 🙂

Spørgsmål til projektet

Lyder fællesspisning, hjemmedyrkede grøntsager som noget for dig og vil gerne høre nærmere, så send en besked

Telefonisk kontakt

Tlf. +45 30 28 14 99

Man-tors: 09.00-17.00
Fredag: 09.00-16.00
Lør og søn: Lukket

Økologisk fællesspisning mandag til torsdag hver uge.

Øvelokale, værksted og gæsteværelser som fælles faciliteter

Miljørigtigt fællesskab