Skråningen II, Lejre

Bofællesskabet Skråningen II

I 2018 valgte 46 spændte familier at de ville bo i bofællesskab i Lejre. Til sommer 2019 flytter de ind i Skråningen 1, hvor husene lige nu er i fuld fart med at blive bygget. Se denne reportage fra Skråningen 1, hvor de kommende bofæller var ude og se deres snarlige hjem:

Skråningen Lejre bofællesskab bæredygtighed

I år er det igen muligt at komme til at bo i bofællesskab i Lejre – endda med Skråningen 1 som nabo. Der er allerede mange sociale fællesskaber i Lejre og flere på vej, og det er en kommune med fokus på økologi og med hyggelige gårdbutikker. Og ikke mindst: Skøn og rig natur! Folkene i Skråningen 2 kan flytte ind til næste år, forventeligt den 1. september, og inden da ses de til sociale arrangementer. Lige nu er gruppen blandet af nye og gamle folk, og de har mødtes over flere fællesspisninger hen over foråret.

Skråningen 2 bliver en økolandsby med bæredygtige huse, elbiler til deling, økologisk fællesspisning og et stort fælleshus med kontor, værelser, aktivitetssal, værksted og biograf.

Bofællesskabet ligger ved et fredet naturområde med gamle gravhøje og på en skrånende grund ned til Lavringe Å, der bugter sig gennem byen. Der er to kilometer til Lejre St., hvorfra der er 36 minutter med direkte tog til København. Se bofællesskabets placering her:

Boligerne og fælleshuset

Bofællesskabet bliver en lille landsby med træbeklædte rækkehuse i klynger og fælleshus øverst på skråningen. Der er 53 boliger i alt, fra 40 m2 til 116 m2. Priserne starter ved 1.425.000 kr. Boligtyperne findes under fanen boligtyper

 

 

Klik på billederne herover for at se dem i større format. Fælleshuset er hjertet i Skråningen 2. Her mødes I fire dage om ugen til spisning, og her mødes I, når I arbejder sammen i det fine kontor, træner i aktivitetshallen eller ser film sammen i biffen. Måske fortrækker bofællesskabets teenagere til fælleshusets værelser, hvortil der er knyttet et opholdsrum og et lille køkken. Se alle fælleshusets 726 m2 udfoldet i plantegningerne her.

Bæredygtighed

CASA A/S er ansvarlige for opførsel af byggeriet. Husene bliver lavet som modulbyggeri og hejses ned på grunden, når de er færdige på fabrikken i Nordjylland. Modulerne bygges altså indendøre, hvilket gør husene mindre udsat i byggeperioden. Fabrikken, som leverer husene, er de første i Danmark til at lave Svanemærkede boliger som standard – og det gælder alt fra lim, spartel, maling til gulve, konstruktion og vægge. I Svanemærkningsordningen bliver de også bedømt på, at de sorterer byggeaffaldet forsvarligt og grundigt, og at husene er lyse og med lavt energiforbrug. Husene isoleres med papiruld.

På fælleshuset etableres solceller, mens alle boliger og fælleshuset er tilkoblet regnvandsgenanvendelse til toiletskyl.

Fællesskab i  Skråningen II

Der er allerede en dedikeret gruppe af kommende bofæller i Skråningen 2. De har mødtes et par gange, og den samlede gruppe kommer til at møde hinanden hen over tiden indtil indflytning – både på eget initiativ og med facilitering af Marie fra EcoVillage.

Fællesskabet skal bofællerne selv være med til at udvikle, når ejerforeningen og bestyrelsen er stiftet. Hvilke former for dyrehold, hvor meget og hvilke former for dyrkning, udvalg, der planlægger sociale aktiviteter, foredrag, ture for børn og voksne, lektiecafé for børnene, fælles bagning, m.v.

Der er fællesspisning mandag til torsdag. Fødevarerne vil være økologisk og i starten leveret af Aarstiderne, sammen med madplaner indtil fællesskabet har fået rytmen på plads i forhold til at skulle kokkerere til så mange mennesker.

Spørgsmål til projektet

Lyder fællesspisning, hjemmedyrkede grøntsager som noget for dig og vil gerne høre nærmere, så send en besked

Telefonisk kontakt

Tlf. 30 28 14 99

Man-tors: 09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00
Lør og søn: Lukket

Vision

Deleøkonomi, fællesskab og miljøbevidsthed er værdier, der er stærke hos nutidens storbyboere. Samtidig er der et bredt ønske om at have en større grad af fleksibilitet og frihed til at prioritere tid med familien, videreuddannelse, karriereomlægning og ferie, hvilket vanskeliggøres af, at husejere i dag ofte har en økonomi, der er bundet op på det økonomiske behov for to fuldtidsstillinger.

Den måde vi har bygget huse på i Danmark igennem mange årtier, er målrettet nogle behov, der er under hastig forandring. Boligerne er kendetegnet ved at være unødvendigt rummelige. De har meget store værelser, store stuer, gæsteværelser og kontorer, som ikke bruges dagligt.

Det er dyrt i vedligeholdelse og opvarmning, og uhensigtsmæssigt i en miljømæssig forstand. Boligerne inviterer ikke til fællesskab på grund af hæk, hegn, asfalterede veje og carporte/garager. Beboerne har deres egne redskaber, deres egen husholdning, og ofte to biler.

Samfundsmæssigt er det suboptimalt af mange årsager. Det manglende fællesskab, fordi det er godt for mennesker at være sammen og godt at hjælpe hinanden, og særligt godt for børnene at have “mange forældre”. De individuelle husholdninger skaber også en merudgift, samt et større spild, der påvirker miljøet negativt. Endelig tages der ikke hensyn til, at en stor del af den danske befolkning ikke længere lever i den traditionelle kernefamilie, med to voksne og to børn.

Der er flere ældre, enlige med børn, enlige, familier med sammenbragte børn, og mennesker, der slet ikke etablerer sig med en familie. I forhold til de boliger, der er til rådighed, og i forhold til de boliger, der fortsat bygges i stor stil, er det et problem, at så mange mennesker ikke kan finde en bolig, der dækker disse forandrede behov.

Vis hele teksten

Bofællesskab i de bølgende bakker i Lejre

Svanemærkede rækkehuse

Forskellige boligstørrelser giver varieret beboersammensætning