Skråningen II, Lejre

Skråningen II

I Lejre igangsættes nu etape II af Skråningen, en økolandsby med økologisk fællesspisning, elbiler til deling, svanemærkede boliger og et kæmpe stort fælleshus med masser af funktioner til beboerne.

Bofællesskabet kommer til at bestå af 53 boliger i størrelser fra 40 m2 til 113 m2, samt fælleshus på 725 m2. Priserne starter ved 1.425.000 kr. for den mindste bolig. Det store fælleshus kompenserer for at man eksempelvis ikke skal tænke på gæsteværelser, kontor, og gildesal.

Vi forventer indflytning 1. September 2020. Arkitektfirmaet Vandkunsten, der har solid erfaring med at bygge bofællesskaber, tegner projektet, mens CASA A/S er ansvarlige for opførsel af byggeriet. De anvendte materialer til byggeriet, vil være velafprøvede, bæredygtige og svanemærkede.

Grunden, hvor bofællesskabet opføres, skråner let mod syd, mod et område, der vil blive ved med at være fredet, da der ligger bevaringsværdige gravhøje der. Der er planer om, at området skal være rekreativt, med gå- og løberuter, dyrehold m.v.

Kort over projektområde

 

Projektmateriale

Materiale der vedrører dette projekt kan du finde under Materiale.

Skråningen II placeres i forlængelse af Skråningen I og er et tilsvarende byggeri. Se indslag om Skråningen I her.

 

Fællesskabet

Mange mennesker savner hverdagsfællesskabet, muligheden for at mødes spontant i dagligdagen. Børnene trives med det – og det er praktisk ovenikøbet. Eksempelvis, at man ikke selv skal stå med madlavningen hver dag. I Skråningen vil der være sund økologisk fællesspisning mandag til torsdag, hver uge.

Fællesskabet er i fokus, men “forskelligskabet” er lige så vigtigt. Vi vil også meget gerne have, at man fortsat kan prioritere familie og andre venner og sig selv ikke mindst. Så vi har sørget for, at der er et privat udeareal til alle, blandt andet og derfor er der ikke fællesspisning i weekenden, udover hvad I selv får lyst til at arrangere. Derudover er der i arkitekturen tænkt over, at man skal kunne være privat i sin bolig.

Fællesskabet skal bofællerne selv være med til at udvikle, når ejerforeningen og bestyrelsen er stiftet. Hvilke former for dyrehold, hvor meget og hvilke former for dyrkning, udvalg, der planlægger sociale aktiviteter, foredrag, ture for børn og voksne, lektiecafé for børnene, fælles bagning, m.v.

Fællesspisning

Der er fællesspisning mandag til torsdag. Fødevarerne vil være økologisk og i starten leveret af Aarstiderne, sammen med madplaner indtil fællesskabet har fået rytmen på plads i forhold til at skulle kokkerere til så mange mennesker.

Fælleshuset

Fælleshuset på 725 m2. Fælleshuset kommer til at indeholde blandt andet: Spisesal, køkken, legerum, værksted/cykelværksted, aktivitetssal, fælles vaskeri, tv-stue, kontorfællesskab, gæsteværelser og teenageafdeling.

Galleri

 

Opskrivning og spørgsmål

Lyder fællesspisning, hjemmedyrkede grøntsager og delebil som noget for dig? Så skriv dig op for at blive en del af ét af vores projekter her. Du kan også skrive til os med spørgsmål.

Telefonisk kontakt

Tlf. 30 28 14 99

Man-tors: 09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00
Lør og søn: Lukket

Vision

Deleøkonomi, fællesskab og miljøbevidsthed er værdier, der er stærke hos nutidens storbyboere. Samtidig er der et bredt ønske om at have en større grad af fleksibilitet og frihed til at prioritere tid med familien, videreuddannelse, karriereomlægning og ferie, hvilket vanskeliggøres af, at husejere i dag ofte har en økonomi, der er bundet op på det økonomiske behov for to fuldtidsstillinger.

Den måde vi har bygget huse på i Danmark igennem mange årtier, er målrettet nogle behov, der er under hastig forandring. Boligerne er kendetegnet ved at være unødvendigt rummelige. De har meget store værelser, store stuer, gæsteværelser og kontorer, som ikke bruges dagligt.

Det er dyrt i vedligeholdelse og opvarmning, og uhensigtsmæssigt i en miljømæssig forstand. Boligerne inviterer ikke til fællesskab på grund af hæk, hegn, asfalterede veje og carporte/garager. Beboerne har deres egne redskaber, deres egen husholdning, og ofte to biler.

Samfundsmæssigt er det suboptimalt af mange årsager. Det manglende fællesskab, fordi det er godt for mennesker at være sammen og godt at hjælpe hinanden, og særligt godt for børnene at have “mange forældre”. De individuelle husholdninger skaber også en merudgift, samt et større spild, der påvirker miljøet negativt. Endelig tages der ikke hensyn til, at en stor del af den danske befolkning ikke længere lever i den traditionelle kernefamilie, med to voksne og to børn.

Der er flere ældre, enlige med børn, enlige, familier med sammenbragte børn, og mennesker, der slet ikke etablerer sig med en familie. I forhold til de boliger, der er til rådighed, og i forhold til de boliger, der fortsat bygges i stor stil, er det et problem, at så mange mennesker ikke kan finde en bolig, der dækker disse forandrede behov.

Vis hele teksten

Mange faciliteter i fælleshuset.

Svanemærkning og økologi

Vi sammensætter bofællesskaber, så alle aldersgrupper er repræsenteret.