SKRÅNINGEN I LEJRE

Nysgerrig?

Hør mere om projektet.

Projekt overblik

Bofællesskabet Skråningen i Lejre

Bofællerne flyttede ind i Skråningen i Lejre med 46 lavenergiboliger i juni 2019. Skråningen blev skabt i samarbejde med mellem Vandkunsten, Østergaard familien, ScandiByg, CASA A/S og EcoVillage.

I efteråret 2016 var EcoVillage med Lejre Kommune på tur rundt for at finde en velegnet grund i Lejre og kærligheden faldt på Valdemarsgård, som ligger med mange tønder beskyttet natur nedenfor. De sidste vilkår i grundkøbsaftalen kom i stand i foråret 2017 i Jens Østergårds mejetærsker.

Da aftalen først var på plads gik vi sammen med Vandkunsten og Lejre Kommune i gang med skitsetegninger og lokalplan for området på plads, mens listen af interesserede voksede stødt.

I december 2017 kunne vi sende aftale materialet ud og ganske få måneder efter var bofællesskabets bofæller fundet. Bofællerne i Skråningen var fra start meget selvkørende ikke mindst fordi de tidligt formede en egen midlertidig bestyrelse som tog ansvaret for blandt andet at finde fællesadvokat og være talerør på vegne af bofællerne.

De fravalgte enstemmigt EcoVillage´hjælp til at lave deres madordning og delebilsordning og havde i det hele taget enormt meget lyst til at forme deres fællesskab, hvilket for os var en stor fornøjelse at se. 

Skærmbillede 2021-03-11 kl. 12.25.49
Skærmbillede 2020-11-21 kl. 15.13.12

Én ting er at forme rammen om et fællesskab, men at skabe et fællesskab er en opgave man skal finde folk til, der har lyst til det. Det eneste virkelig samlende vi fra EcoVillage side havde lagt ind i vedtægterne var, at der skulle være økologisk fællesspisning mandag til torsdag hver uge.

Bofællesskabet har mange forskellige boligstørrelser, med mulighed for mange mindre værelser for at kunne rumme alle aldre og livssituationer. 12% af det byggede areal i Skråningen er fælles.

Fælleshuset er på ca. 725 m2 og indeholder spisesal, fælleskøkken, tv-stue, motionsrum, “multirum”, øvelokale, gæsteværelser, kontorfællesskab, legerum, swimmingpool samt teenageværelser. Alle de funktioner, som man ikke har brug for i hverdagen, men indimellem får brug for og som man ofte dimensionerer sit arealbehov efter.

Vil du høre mere?

Kontakt os for at høre mere om bofællesskabet.

Hele byggeriet er svanemærket og materialerne i konstruktionerne er træ og isoleres med papiruld.

Gulvene i de individuelle boliger er træ, mens gulvene i fælleshuset er linoleumsgulve. Boligerne er lyse med slanke bygningskroppe, store vinduespartier, og med loft til kip på første sal.

Fælleshuset har regnvandsgenanvendelse i fællesvaskeriet og til toiletskyl.

Hjertet i vores bofællesskaber

Hjertet i vores bofællesskaber og økolandsbyer er fælleskøkkenet, hvor bofællerne tilbereder økologisk mad sammen i mindre skiftehold, fire dage om ugen, mandag til torsdag. Det er vores erfaring, at netop fællesspisningen er helt central for, hvor meget fællesskab folk ønsker sig.

Fællesspisningen skal være for alle. Det vil sige, at uanset om man spiser vegansk, har allergier eller lignende, så skal man kunne spise et godt sundt, og inspirerende aftensmåltid, hver aften.

Fællesspisningen tilrettelægges i fællesskabet og regler om eksempelvis teenagere og børn skal deltage i madlavningen, det aftaler bofællerne med hinanden.

Maden koster fra start 46 kr. pr. voksen og 30 kr. pr barn under 12 år. Til start (de første fire måneder) er der indlagt i prisen, penge til at få kurser i hygiejne og mad til mange, samt hjælp til at lave madplaner.

Med tiden bliver man rigtig dygtig og klog på, hvordan økonomien kan optimeres, og da kan kuvertprisen sænkes

Header stort format

Miljørigtigt

bofællesskab i

København

slider-1

Svanemærkede

materialer, solceller og DGNB Guld certificering

Liv og glade dage

Funktionelle

boliger, fællesskab og fælles faciliteter

FORELØBIG_ VIS 01_til kommentering 2