Skråningen 2

Til marts flytter bofællerne ind i Skråningen 2 ved siden af Skråningen 1. Bofællesskaberne som kaldes Skråningerne, ligger i historiske og naturrige Lejre (men dog kun 40 minutter med tog fra Kbh K) og er for alle aldre, livssituationer, former, farver og størrelser. Alle mennesker har ressourcer som et fællesskab har brug for uanset, hvem man er. Jo større mangfoldigheden er, desto rigere bliver fællesskabet.

Der er økologisk fællesspisning mandag til torsdag, hver uge, som er obligatorisk og er beskrevet i vedtægterne. Så man skal være en del af ordningen, men har man en øv dag, en teenage krisedag, eller en arbejdsdag med mange timer, kan man tage maden med hjem, eller få sat til side. Man skiftes til at lave mad fire familier af gangen. Det vil sige, at man skal lave mad ca. hver tredje uge sammen med sine skiftende madhold. Der skal være plads til alle uanset allergier eller om man ønsker at spise plantebaseret eller også animalske produkter. Gruppen har selv ønsket at stå for indholdet i madordningen, men indenfor rammen beskrevet her.

På nuværende tidspunkt er der 60 voksne og 32 børn, som glæder sig til at flytte sammen til marts. Det er mennesker i alle aldre, og med mange forskellige baggrunde. Fælles for gruppen er, at de glæder sig til at komme ud i naturen, tættere på andre mennesker i dagligdagen, og til at leve et anderledes liv i bedre balance med naturen. Der venter en stor opgave forude med at forme fællesskabet og indrette en hverdag sammen.

Deleøkonomi

Deleøkonomien har været meget udskældt de seneste år, men årsagen er ikke, at idéen ikke er god og vigtig. Årsagen er, at vores system ikke er indrettet til at håndtere den nye måde at tænke på, og udfordrer det eksisterende marked. Men deleøkonomi er god og essentiel for at begrænse forbruget og deles bedre om ressourcerne. Der er ingen grund til, at alle skal have éen af alt, som man kun bruger ind i mellem. Et bofællesskab er i virkeligheden muligheden for at etablere en unik deleøkonomi baseret på hinandens ressourcer og gode selskab. I Skråningen deles man om madlavning mandag til torsdag. Det giver en langt mere effektiv husholdning (og den er hyggelig). Man deles om bilerne. Man deles om kvadratmeter. Det er de tre største poster i de fleste danskeres privatbudget. Men det behøver ikke stoppe der. Bofællerne kan deles om værktøj, køkkenmaskiner, køkkenhaver, lave byttecentral med cykler der er blevet for små, tøj der er blevet for småt, ting og møbler som ikke skal bruges længere, men som kan komme andre til glæde og gavn.

Arkitektur og byggeri

Lejre er en kommune, der vægter grøn udvikling højt, og som sætter mennesker og fællesskaber i centrum. Der er det smukkeste og tryggeste stisystem til Allerslev Skole, hvor mange af Skråningen 1´s børn går og hvor de fleste af børnene fra Skråningen 2 også kommer til at gå. Dit største problem bliver at finde ud af, hos hvem dit barn leger, når I skal noget.

Grunden, hvor bofællesskabet kommer til at ligge, skråner let mod vest, mod et område, der vil blive ved med at være fredet, da der ligger bevaringsværdige gravhøje der. Der er planer om, at området skal være rekreativt, med gå – og løberuter, dyrehold m.v.

Vandkunsten, der har en solid erfaring med at bygge bofællesskaber, har tegnet byggeriet.

Fælleshuset er på ca. 725 m2 og indeholder spisesal, aktivitetssal, fælleskøkken, tv-stue, motionsrum, “multirum”, atelier, gæsteværelser, kontorer, legerum, samt teenageværelser. Alle de funktioner, som man ikke har brug for i hverdagen, men indimellem får brug for og som man ofte dimensionerer sit arealbehov efter. Se her det endelige fælleshus som er ved at blive opført nu: Nyt fælleshus

Byggeriet opføres som lavenergihuse og med regnvandsgenanvendelse til tøjvask og toiletskyl i alle boliger. Hele byggeret er svanemærket og materialerne i konstruktionerne er primært træ og isoleres med papiruld. Gulvene i de individuelle boliger er træ, mens gulvene i fælleshuset er linoleumsgulve. Boligerne er lyse med store vinduespartier, og med kip på første sal. Alle boligerne vil have egen terrasse.

Boligstørrelser

Boligerne i Skråningen 2 er kompakte. Årsagen er ikke helt tydelig endnu, men det bliver det i takt med, at det 725 m2 store fælleshus skyder op af jorden. Med alle de faciliteter og alle de muligheder der er for at bruge og også flytte ind i fælleshuset på mange forskellige måder, så bliver meget plads i den enkelte bolig overflødig. Festen holdes i fælleshuset, kontoret rykker derover i kontorfællesskabet, gæsteværelserne fjerner behovet for at have et ekstra værelse. Små børn foretrækker for det meste at sove med deres søskende og de 4-5 år i teenagealderen, hvor de opfører sig og føler sig som små udbryderkonger, der står en teenageafdeling klar i fælleshuset til at aflaste børn og forældre. Hobbysysler er der også masser af plads til i fælleshuset – og der finder man ovenikøbet også fællerne som deler interessen.

Der er vigtige årsager til, at bofællesskabet har kompakte individuelle boliger. Store boliger giver mulighed for at købe nye ting og lagre dem, når øjet falder på en ny. Indkøb af ting er en af de væsentligste udfordringer for vores planet – det uendelige forbrug. Derudover skal de opvarmes, vedligeholdes og rengøres. Derudover synes vi, at det er ærgerligt at betale til kvadratmeter, som man kun bruger ind i mellem eller som man først måske, måske ikke skal bruge om flere år. Der er mange boligstørrelser i Skråningerne, og en stor hang blandt bofællerne til at flytte rundt, så lad være med at dimensioner boligen til den kommende teenager eller det næste barn. Der skal nok komme noget ledigt, hvis behovet skulle ændre sig.

Ledige boliger

Der er i alt 52 boliger i Skråningen 2, i mange forskellige størrelser fra 40 m2 til 116 m2. Der er foreløbigt 60 voksne og 32 børn, som skal flytte ind til marts. Vi forventer, at det samlede antal bofæller vil være ca. 110 voksne og børn. De oplyste kvadratmeter er inklusiv andel i fælleshuset, som er 13,7 m2 pr bolig.

Overblik over Skråningen 2

Der er nøgleoverdragelse i dagene 22. – 25. marts 2021.

Fælleshuset overtages af bofællerne en måned senere, den 26/4 2021.

Den 20. marts 2021 mødes alle bofæller og EcoVillage teamet for at fejre, til festmiddag og præsentation i Herthadalen i Lejre.

Her har nogle af bofællerne i forskellige livssituationer skrevet lidt om deres motivation for at flytte i bofællesskab i Lejre 🙂

Præsentation_Signe D

Tina og datter

Karen og Poul Erik, hus 53

Jacob og Mette

Linda´s video

Skriv til kontakt@skraaningen2.dk hvis du gerne vil høre nærmere. Da Skråningen 2 er med til at udvælge beboerne til de sidste boliger, må du meget gerne skrive lidt om dig selv og om hvorfor du gerne vil flytte i bofællesskab 🙂 Har du/I lyst til at tale med een af bofællerne, som er i en livssituation der ligner din/jeres, så skriv til os om dig selv, så vi kan finde den rette/de rette bofæller at tale med, virtuelt.

Spørgsmål til projektet

Lyder fællesspisning, hjemmedyrkede grøntsager som noget for dig og vil gerne høre nærmere, så send en besked

Telefonisk kontakt

Tlf. +45 30 28 14 99

Man-tors: 09.00-17.00
Fredag: 09.00-16.00
Lør og søn: Lukket

Hjertet i vores bofællesskaber og økolandsbyer er fælleskøkkenet, hvor bofællerne tilbereder økologisk mad sammen i mindre skiftehold,  fire dage om ugen, mandag til torsdag. Det er vores erfaring, at netop fællesspisningen er helt central for, hvor meget fællesskab folk ønsker sig.

Fællesspisningen skal være for alle. Det vil sige, at uanset om man spiser vegansk, har allergier eller lignende, så skal man kunne spise et godt sundt, og inspirerende aftensmåltid, hver aften.

Fællesspisningen tilrettelægges i fællesskabet og regler om eksempelvis teenagere og børn skal deltage i madlavningen, det aftaler bofællerne med hinanden.

Maden koster fra start 46 kr. pr. voksen og 30 kr. pr barn under 12 år. Til start (de første fire måneder) er der indlagt i prisen, penge til at få kurser i hygiejne og mad til mange, samt hjælp til at lave madplaner.

Med tiden bliver man rigtig dygtig og klog på, hvordan økonomien kan optimeres, og da kan kuvertprisen sænkes.

Vis hele teksten

Miljørigtigt bofællesskab i Lejre

Svanemærkede rækkehuse med regnvandsgenanvendelse og varmepumper.

Miljøcertificerede bofællesskaber og økolandsbyer i hele Danmark :-)