Skråningen 2, Lejre

Bofællesskabet

I Lejre opføres bofællesskabet “Skråningen II”. Bofællesskabet består af 53 individuelle boliger i varierende størrelser, samt et stor fælleshus på ca. 725 m2. 1.spadestik til bofællesskabet blev taget d. 31/3-2020 og der kan flyttes ind i Skråningen II til marts 2021.

Grunden, hvor bofællesskabet bygges, skråner let mod vest, mod et område, der vil blive ved med at være fredet, da der ligger bevaringsværdige gravhøje der. Der er planer om, at området skal være rekreativt, med gå – og løberuter, dyrehold m.v.

Lejre er en kommune der vægter grøn udvikling højt, og som sætter mennesker og fællesskaber i centrum.

Arkitektur

Arkitektfirmaet Vandkunsten, der har en solid erfaring med at bygge bofællesskaber, har tegnet byggeriet.

Byggeriet opføres som lavenergihuse og med regnvandsgenanvendelse. Boligerne vil være lyse, med store vinduespartier, og med højt til loftet. Alle boligerne vil have egen terrasse.

Det forpligtende fællesskab

Fællesskabet skal bofællerne selv være med til at udvikle i byggeperioden. Der er rigtig meget der skal på plads: Skal teenagerne med i køkkenet, hvilke regler skal gælde for gæsteværelserne, hvordan skal multirummene indrettes..der skal købes ind til fælleshuset og indrettes.

Men enkelte fællesaktiviteter og forpligtelser er “præ-definerede”:

Fællesspisning: Der er økologisk fællesspisning mandag til torsdag, hver uge, som er obligatorisk og er beskrevet i vedtægterne. Man skiftes til at lave mad fire familier af gangen. Det vil sige, at man skal lave mad ca. hver tredje uge sammen med sit madhold. Der er mulighed for, at man kan tage maden med hjem i hverdagene, hvis man har brug for en “hjemmedag”. Det er vigtigt for bofællerne at fællesskabet er et positivt tilvalg i hverdagen, og at der stadigvæk skal være plads til resten af livet, udenfor bofællesskabet.

Maden er som skrevet økologisk, der skal være plads til alle uanset allergier eller om man ønsker at spise plantebaseret eller også animalske produkter.

Vi sætter ordningen op for de første fire måneder, så I kan fokusere på at flytte ind og finde jer til rette. Der vil blive lavet madplaner til de første fire måneder, være uddannelse i hygiejne, i at lave mad til mange og i at minimere madspild. Når den tid er gået så må det være bofællernes vurdering om ordningen skal fortsætte eller om man ønsker at gøre det selv, eller finde en anden udbyder. Prisen på fællesspisning er sat til 46 kr. pr. dag for voksne og 30 kr. pr. dag pr. barn under 12 år. Dette kan man også i enighed ændre på efter at de fire måneder er gået.

Der kan planlægges fællesspisning i weekenderne, for dem, der er hjemme og har lyst til det. Derudover er der nærmest ingen grænser for hvad man kan finde på, når man er sådan en flok initiativrige mennesker, som bare skal ud af hoveddøren for at støde på hinanden. Fodboldkampe, yogatimer, fredagsbar, løbeture, foredrag, ekskursioner og vandreture, fisketure, eller ølbrygning.

Derudover kalder området og udearealerne på masser af muligheder, hvis du har grønne fingre eller en kreativ hjerne. Der skal både dyrkes og udvikles.

Bofællesskabet får en eldelebilsordning, som vi sætter op for det første år. Når det år er gået, så skal bofællerne vurdere om de vil gøre det anderledes eller fortsætte ordningen, der i lighed med fællesspisningen er beskrevet i vedtægterne.

Boligerne

Der opføres boliger i størrelserne 40 til 116 m2. Derudover hører 14 m2 ideel andel i fælleshuset pr. bolig. Boligerne koster mellem 1.450.000 kr. og 3.598.000 kr. Klik her for at se plantegninger og situationsplan.

Fælleshuset vil være på ca. 725 m2 og indeholder spisesal, aktivitetssal, fælleskøkken, tv-stue, motionsrum, “multirum”, atelier, gæsteværelser, kontorer, legerum, samt teenageværelser. Alle de funktioner, som man ikke har brug for i hverdagen, men indimellem får brug for og som man ofte dimensionerer sit arealbehov efter.

Vi opfordrer til, i forbindelse med man vælger boligstørrelse, at man husker på de mange gode fælles faciliteter, at Vandkunsten har lavet planløsninger, der fjerner overflødig spildplads, at børn sjældent bruger deres værelse før teenagealderen samt, mursten koster frihed 🙂

Kontakt os på info@eco-village.dk, ring på 30 28 14 99, eller udfyld kontaktformularen nedenfor, hvis man gerne vil høre nærmere og få tilsendt et overblik over ledige boliger.

Spørgsmål til projektet

Lyder fællesspisning, hjemmedyrkede grøntsager som noget for dig og vil gerne høre nærmere, så send en besked

Telefonisk kontakt

Tlf. +45 30 28 14 99

Man-tors: 09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00
Lør og søn: Lukket

Vision

Deleøkonomi, fællesskab og miljøbevidsthed er værdier, der er stærke hos nutidens storbyboere. Samtidig er der et bredt ønske om at have en større grad af fleksibilitet og frihed til at prioritere tid med familien, videreuddannelse, karriereomlægning og ferie, hvilket vanskeliggøres af, at husejere i dag ofte har en økonomi, der er bundet op på det økonomiske behov for to fuldtidsstillinger.

Vis hele teksten

Miljørigtigt bofællesskab i Lejre

Svanemærkede rækkehuse med regnvandsgenanvendelse og varmepumper.

Stort fælleshus