Rullestenen, Roskilde

Rolling Stones – den danske version

At bo urbant på en grund, som vi renser op inden der bygges, er den mest miljørigtige måde at bo på. Det mindsker vores fodaftryk på planeten både i forhold til ikke at tage et stykke jomfruelig jord og bebygge den, men også i forhold til tæthed, infrastruktur og offentlige transportmuligheder.

Svanemærkning, miljørigtigt træbyggeri, papiruldsisolering, elbilsdeleordning, økologisk fællesspisning, et stort fælleshus med fantastiske faciliteter, køkkenhaver og hønsegård, midt i det dynamiske og pulserende Musicon-område.

I Roskilde opføres bofællesskabet Rullestenen. Navnet “Rullestenen” refererer til både nationale og internationale musiknavne og numre, idet Musicon ligger et stenkast fra Roskilde Festival. Luksusversionen – at kunne gå hjem og sove om aftenen efter en dejlig dag på festivalpladsen.

Musicon-området er et område, hvor Roskilde Kommune bruger mange kræfter på at skabe bæredygtige og fællesskabsorienterede aktiviteter. Der er mange tilbud som man kan deles med de andre beboere i området om. Der er fællesøvelokaler, kontorfaciliteter og butiksarealer til hyggelige caféer.

Hele området reduceres for bilkørsel og er et dejligt og trygt sted at vokse op for børn i selskab med børnene fra bofællesskabet og fra de andre områder i Musicon, med masser af legeområder, skater- og cykelbaner.

Rullestenen er et urbant bofællesskab. Hvis man ikke er så meget til dyrkning i stor stil, men hellere vil sidde på altanen og nyde en god bog og et glas vin, for derefter at slentre ned for at indtage dejlig økologisk mad med resten af fællesskabet, så er der ikke noget bedre sted end her.

Bofællesskabet består af 47 ejerboliger i størrelser fra 45 m2 til 134 m2, samt et fælleshus på 521 m2. Rullestenen er klar til indflytning i 2. kvartal 2021. Priserne starter ved 1.830.000 kr.

Fællesskabet

Fællesskabet er i fokus, men “forskelligskabet” er lige så vigtigt. Vi vil også meget gerne have, at man fortsat kan prioritere familie og andre venner og sig selv ikke mindst. Så vi har sørget for, at der er et privat udeareal til alle, blandt andet og derfor er der ikke fællesspisning i weekenden, udover hvad I selv får lyst til at arrangere. Derudover er der i arkitekturen tænkt over, at man skal kunne være privat i sin bolig.

Fællesspisning

Vi vil gerne hjælpe dig med at passe på planeten. I Rullestenen deles man langt mere om ressourcerne end man gør i et almindeligt boligbyggeri. Og man er fælles om det. Maden laves i fællesskab mandag til torsdag og er økologisk. Der er mindre kød, mindre spild, mindre emballage og mindre transport.

Rullestenen bliver “født” med økologisk fællesspisning mandag til torsdag. Dette står beskrevet i vedtægterne. Det er ikke muligt, ikke at være en del af denne ordning i følge vedtægterne, som jo dog bliver jeres efter indflytning. De første fire måneder har vi sat en ordning op for jer, så I kan komme godt i gang. Ordningen inkluderer hjælp til at lære at lave mad til mange, et hygiejnekursus og madplaner til de fire første måneder. I skal selv købe ind, og selv lave mad. Hvordan dette præcist skal foregå, hjælpes vi ad med at finde ud af, så snart bofællesskabet er på plads. Prisen for denne ordning vil være 46 kr. Pr. Voksen og 30 kr. pr. barn. Efter fire måneder kan I vælge at fastholde ordningen eller at lave jeres egen.

Fælleshuset

Fælleshuset byder på 521 m2 fælles faciliteter. Fælleshuset kommer til at indeholde blandt andet: Spisesal, køkken, legerum, værksted/cykelværksted, øvelokale, fitnessrum, fælles vaskeri med regnvandsgenanvendelse, tv-stue, kontorfællesskab, multirum, samt gæste- og teenageværelser. Bofællesskabet kommer til at råde over en elbils-deleordning.

Vil du vide mere…

Ring på telefon 30 28 14 99, skriv en mail til info@eco-village.dk.

 

 

Spørgsmål til projektet

Lyder fællesspisning, hjemmedyrkede grøntsager som noget for dig og vil gerne høre nærmere, så send en besked

Telefonisk kontakt

Tlf. +45 30 28 14 99

Man-tors: 09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00
Lør og søn: Lukket

Vision

Deleøkonomi, fællesskab og miljøbevidsthed er værdier, der er stærke hos nutidens storbyboere. Samtidig er der et bredt ønske om at have en større grad af fleksibilitet og frihed til at prioritere tid med familien, videreuddannelse, karriereomlægning og ferie, hvilket vanskeliggøres af, at husejere i dag ofte har en økonomi, der er bundet op på det økonomiske behov for to fuldtidsstillinger.

Den måde vi har bygget huse på i Danmark igennem mange årtier, er målrettet nogle behov, der er under hastig forandring. Boligerne er kendetegnet ved at være unødvendigt rummelige. De har meget store værelser, store stuer, gæsteværelser og kontorer, som ikke bruges dagligt.

Det er dyrt i vedligeholdelse og opvarmning, og uhensigtsmæssigt i en miljømæssig forstand. Boligerne inviterer ikke til fællesskab på grund af hæk, hegn, asfalterede veje og carporte/garager. Beboerne har deres egne redskaber, deres egen husholdning, og ofte to biler.

Samfundsmæssigt er det suboptimalt af mange årsager. Det manglende fællesskab, fordi det er godt for mennesker at være sammen og godt at hjælpe hinanden, og særligt godt for børnene at have “mange forældre”. De individuelle husholdninger skaber også en merudgift, samt et større spild, der påvirker miljøet negativt. Endelig tages der ikke hensyn til, at en stor del af den danske befolkning ikke længere lever i den traditionelle kernefamilie, med to voksne og to børn.

Der er flere ældre, enlige med børn, enlige, familier med sammenbragte børn, og mennesker, der slet ikke etablerer sig med en familie. I forhold til de boliger, der er til rådighed, og i forhold til de boliger, der fortsat bygges i stor stil, er det et problem, at så mange mennesker ikke kan finde en bolig, der dækker disse forandrede behov.

Vis hele teksten

Økologisk fællesspisning

CO2 minimerede boliger.

Vi sammensætter bofællesskaber, så alle aldersgrupper er repræsenteret.