fbpx

Grønne Eng, Ørestad Syd

Bofællesskabet Grønne Eng

Vi har åbnet op for at kunne købe en bolig i Grønne Eng. Byggeriet står færdigt til indflytning forventeligt 1. maj 2021. Byggeriet er tegnet af Vandkunsten og opføres i samarbejde med CASA A/S.

Byggeriet bliver DGNB Guld certificeret, med svanemærkede materialer og fællesvaskeri med regnvandsgenanvendelse. Det er lavenergiklasse 2020, med lave varmeudgifter og solceller på taget. Der vil være økologisk fællesspisning i to spisegrupper, mandag til torsdag hver uge, og en elbilsdeleordning.

Bofællesskabet opføres på Else Alfelts Vej med ca. 500 m. til Vestamager metro og 200 m. til Kalvebod Fælled Skole.

Der opføres 78 andelsboliger i størrelser mellem 41 m2 og 116 m2.

Fælleshuset er på ca. 1000 m2 med blandt andet to fælleskøkkener og spisesale, værksted, teenageværelser, tagterrasser, svalegange til hyggeligt ophold, fitness, øvelokale og kontorfællesskab.

Se hvor Grønne Eng skal ligge: Placering.

Bofællesskabet Grønne Eng kommer til at ligge omkring en fælles gård med beplantning, legeplads, drivhus og udekøkken. Bofællesskabet får en kæmpe tagterrasse vendt ud mod Fælleden med et stort drivhus til orangeri og dyrkning af grøntsager. Mod syd kommer en tagterrasse mere. Fælleden er til leg og motion, da bofællesskabet ligger i første parket og har en spisesal med store døre lige ud til de grønne arealer.

Grønne Eng bliver 2-6 etager højt, rækkehuse med udgang til og ophold i gården, og lejligheder, mange med en fantastisk udsigt over Fælleden.

I København bor mange alene, eller i små husholdninger. Vi har gerne villet sikre boliger i mange størrelser og med mange forskellige planløsninger som passer til en række forskellige behov og samtidig sikre en masse fællesskab, blandt andet med en dejlig fælles gård, tagterrasser og brede svalegange til fælles møder.

Der er små boliger til enlige, lidt større boliger til enlige med børn, boliger til par uden hjemmeboende børn, samt “store” boliger til den store familie.

Funktioner som gæsteværelser, kontor og plads til konfirmationsfesten behøver man altså ikke i sin egen bolig. Det er godt for miljø og økonomi at dele kvadratmetre – og det er godt for de små, uformelle, sociale møder i dagligdagen, som binder bofællesskabet sammen. Fællesrummene er fordelt over byggeriet, så for eksempel øvelokalet ligger i sydfløjen, mens værkstedet ligger i nordfløjen. Det gør, at bofællerne må bevæge sig rundt og kommer til at møde hinanden.

Fællesskabet

Mange mennesker savner hverdagsfællesskabet, muligheden for at mødes spontant i dagligdagen. Børnene trives med det – og det er praktisk ovenikøbet. Eksempelvis, at man ikke selv skal stå med madlavningen hver dag. I bofællesskabet vil der være sund økologisk fællesspisning mandag til torsdag, hver uge.

Fællesskabet er i fokus, men der skal også være plads til, at man fortsat kan prioritere familie og andre venner og sig selv ikke mindst. Så vi har sørget for, at der er et privat udeareal til alle, blandt andet og derfor er der ikke fællesspisning i weekenden, udover hvad I selv får lyst til at arrangere. Derudover er der i arkitekturen tænkt over, at man skal kunne være privat i sin bolig.

Fællesskabet skal bofællerne selv være med til at udvikle i byggeperioden, hvor der nedsættes diverse grupper såsom madgruppe, delebilsgruppe, fælleshusgruppe med flere, så man er klar til hverdagen i bofællesskabet når man får sine nøgler.

Andelsbolig

Vi har brugt en del tid på at finde rundt i junglen “andelsboliger” fordi det passer godt til bofællesskabs tanken, men også fordi mange har efterspurgt det. Vi havde allerede en idé om det før sidste sommerferie, hvor den daværende regering indførte en radikal stramning på andelsboligområdet, som gjorde det umuligt for os at arbejde videre med på det tidspunkt. Nu har markedet haft lidt tid til at tilpasse sig lovgivningesændringen og flere banker er selv begyndt at spørge os til, om ikke andelsboliger var en idé. Og det er det jo. Det er en god måde at få flere med, når der er et solidarisk hæfte og et fælles lån hos realkreditinstituttet.

Der var flere væsentlige ændringer af andelsboligloven sidste år som havde til formål at beskytte den enkelte andelshaver. En vigtig ting, som også er vigtig for os er, at det ikke længere er muligt at belåne en andelsboligforening “kreativt” og dermed udsætte fællesskabet for en finansiel usikkerhed. Derudover blev det indført (hvilket i vores personlige optik er en smule ekstremt, men selvfølgelig respekterer vi lovgivers syn på dette), at der i de første tre år skal afdrages fuldt på andelsboliglånet. Dette er givetvis for at sikre, at folk, hvis det ikke længere er muligt at forlænge afdragsfrihed fortsat kan betale. Det betyder også, at lånet som sagtens kan være sikkert med en grad af afdragsfrihed ikke kan nyde godt af dette fra start. Derfor skal man se det sådan, at man i de første tre år sammen sparer formue op i sin forening.

Her er et par priseksempler på boligerne. Priserne er inkl. alle driftsudgifter, bortset fra el, vand, varme, tv- og internet og fællesspisning.

Lille Bolig: Indskud: 521.000 kr. Mdl. boligafgift: 7942 kr.

Treværelses lejlighed: Indskud: 639.000 kr. Mdl. boligafgift: 9740 kr.

Rækkehus: indskud: 898.000 kr. Mdl. boligafgift: 13.688 kr.

Der er mange forskellige boligstørrelser og typer, så tag fat i os, hvis du vil have det fulde overblik.

Vil du vide mere…

Bofællesskabet Grønne Eng er lige nu i gang med at blive en gruppe og det er muligt at reservere en bolig i bofællesskabet nu.

Ring på telefon 30 28 14 99, skriv en mail til info@eco-village.dk.

Spørgsmål til projektet

Lyder fællesspisning, hjemmedyrkede grøntsager som noget for dig og vil gerne høre nærmere, så send en besked

Telefonisk kontakt

Tlf. 30 28 14 99

Man-tors: 09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00
Lør og søn: Lukket

Vision

Deleøkonomi, fællesskab og miljøbevidsthed er værdier, der er stærke hos nutidens storbyboere. Samtidig er der et bredt ønske om at have en større grad af fleksibilitet og frihed til at prioritere tid med familien, videreuddannelse, karriereomlægning og ferie, hvilket vanskeliggøres af, at husejere i dag ofte har en økonomi, der er bundet op på det økonomiske behov for to fuldtidsstillinger.

Den måde vi har bygget huse på i Danmark igennem mange årtier, er målrettet nogle behov, der er under hastig forandring. Boligerne er kendetegnet ved at være unødvendigt rummelige. De har meget store værelser, store stuer, gæsteværelser og kontorer, som ikke bruges dagligt.

Det er dyrt i vedligeholdelse og opvarmning, og uhensigtsmæssigt i en miljømæssig forstand. Boligerne inviterer ikke til fællesskab på grund af hæk, hegn, asfalterede veje og carporte/garager. Beboerne har deres egne redskaber, deres egen husholdning, og ofte to biler.

Samfundsmæssigt er det suboptimalt af mange årsager. Det manglende fællesskab, fordi det er godt for mennesker at være sammen og godt at hjælpe hinanden, og særligt godt for børnene at have “mange forældre”. De individuelle husholdninger skaber også en merudgift, samt et større spild, der påvirker miljøet negativt. Endelig tages der ikke hensyn til, at en stor del af den danske befolkning ikke længere lever i den traditionelle kernefamilie, med to voksne og to børn.

Der er flere ældre, enlige med børn, enlige, familier med sammenbragte børn, og mennesker, der slet ikke etablerer sig med en familie. I forhold til de boliger, der er til rådighed, og i forhold til de boliger, der fortsat bygges i stor stil, er det et problem, at så mange mennesker ikke kan finde en bolig, der dækker disse forandrede behov.

Vis hele teksten

Miljørigtigt bofællesskab i København

Svanemærkede materialer, solceller og DGNB Guld certificering

Microliving - Det immaterielle liv venter :-)