Grønne Eng, Ørestad Syd

Grønne Eng

I Ørestad Syd etableres nyt miljørigtigt bofællesskab med økologisk fællesspisning. Bofællesskabet består af ca. 80 ejerboliger i varierende størrelser. Arkitektfirmaet Vandkunsten står for at tegne byggeriet. Byggeriet vil være  i 2-6 etager, med et fælleshus på i alt 1000 m2 som vil indeholde alt fra gæsteværelser, teenagegang, øvelokaler, fællesvaskeri med regnvandsgenanvendelse, cykelværksted og motionsrum.

Vi er fortalere for, at man bruger så få penge på mursten som muligt, og i stedet for bruger livet på at være der for familien og vennerne og forfølge personlige udviklingsmål og drømme. Hele vores bolig koncept er indrettet med dette for øje. Samtidig lægger vi stor vægt på at skabe rammen om et fællesskab som giver de bedste forudsætninger om et blomstrende og levende fællesskab på tværs af alder og livssituation.

Grunden, hvor  bofællesskabet bygges, ligger lige ud til Fælleden og bliver børnenes fedeste legeplads. Se placering her. 

Byggeriet vil blive opført som DGNB Guld certificerede lavenergi boliger, med blandt andet solenergi. Boligerne vil være funktionelle, velindrettede med masser af microliving indtænkt i de små boliger. Boligerne vil have enten tagterrasse eller egen terrasse.

Imellem husene og på husenes tage, vil der være fællesområder – dyrkningsområder, grillområder, legeområder.

Byggeri og arkitektur

Vandkunsten vil stå for at tegne byggeriet, mens vores gode samarbejdspartner CASA A/S står for finansiering og opførelse. Boligerne vil være rækkehuse og til dels etagebyggeri.

Byggeriet vil blive DGNB Guld certificeret, hvilket er den tyske miljøstandard som sikrer at hele byggeriet er tænkt ordentligt igennem i forhold til social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. Læs mere om standarden her

I bofællesskabet opføres 80 boliger i mange forskellige størrelser for at øge diversiteten i beboersammensætningen, da vi mener, at det giver et mere dynamisk sammenhold, at alle aldersgrupper er repræsenterede. Der vil være små boliger til enlige, lidt større boliger til enlige med børn, boliger til par uden hjemmeboende børn, samt “store” boliger til den lidt mere klassiske familietype. Fælles for alle boligerne er dog, at de er kompakte, funktionelle og at de kun indeholder de faciliteter, der bruges i hverdagen. Gæsteværelser, kontor og andet der kun benyttes lejlighedsvist, placeres i fælleshuset. Imellem husene vil der være et fællesområde til køkkenhaver, drivhuse, grillområder og leg.

Fællesskabet

Mange mennesker savner hverdagsfællesskabet, muligheden for at mødes spontant i dagligdagen. Børnene trives med det – og det er praktisk ovenikøbet. Eksempelvis, at man ikke selv skal stå med madlavningen hver dag. I bofællesskabet vil der være sund økologisk fællesspisning mandag til torsdag, hver uge.

Fællesskabet er i fokus, men “forskelligskabet” er lige så vigtigt. Vi vil også meget gerne have, at man fortsat kan prioritere familie og andre venner og sig selv ikke mindst. Så vi har sørget for, at der er et privat udeareal til alle, blandt andet og derfor er der ikke fællesspisning i weekenden, udover hvad I selv får lyst til at arrangere. Derudover er der i arkitekturen tænkt over, at man skal kunne være privat i sin bolig.

Fællesskabet skal bofællerne selv være med til at udvikle, når ejerforeningen og bestyrelsen er stiftet. Udvalg, der planlægger sociale aktiviteter, foredrag, ture for børn og voksne, lektiecafé for børnene, fælles bagning, m.v.

Der vil være to mad/spisegrupper i bofællesskabet, begge med økologisk fællesspisning mandag til torsdag, som vi etablerer to industrikøkkener med tilhørende spisesale til. Resten af faciliteterne vil være til deling, ligesom de aktiviteter, udvalg, byttebørs, køkkenhaver og grillområder vil være noget I alle sammen kan lave sammen og deles om.

Fællesspisning
Der er fællesspisning mandag til torsdag. Fødevarerne vil være økologisk og i starten leveret af Aarstiderne, sammen med madplaner indtil fællesskabet har fået rytmen på plads i forhold til at skulle kokkerere til så mange mennesker.

Ring meget gerne på telefon 30 28 14 99, hvis du vil vide mere om projektet.

 

Opskrivning og spørgsmål

Lyder fællesspisning, hjemmedyrkede grøntsager og delebil som noget for dig? Så skriv dig op for at blive en del af ét af vores projekter her. Du kan også skrive til os med spørgsmål.

Telefonisk kontakt

Tlf. 30 28 14 99

Man-tors: 09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00
Lør og søn: Lukket

Vision

Deleøkonomi, fællesskab og miljøbevidsthed er værdier, der er stærke hos nutidens storbyboere. Samtidig er der et bredt ønske om at have en større grad af fleksibilitet og frihed til at prioritere tid med familien, videreuddannelse, karriereomlægning og ferie, hvilket vanskeliggøres af, at husejere i dag ofte har en økonomi, der er bundet op på det økonomiske behov for to fuldtidsstillinger.

Den måde vi har bygget huse på i Danmark igennem mange årtier, er målrettet nogle behov, der er under hastig forandring. Boligerne er kendetegnet ved at være unødvendigt rummelige. De har meget store værelser, store stuer, gæsteværelser og kontorer, som ikke bruges dagligt.

Det er dyrt i vedligeholdelse og opvarmning, og uhensigtsmæssigt i en miljømæssig forstand. Boligerne inviterer ikke til fællesskab på grund af hæk, hegn, asfalterede veje og carporte/garager. Beboerne har deres egne redskaber, deres egen husholdning, og ofte to biler.

Samfundsmæssigt er det suboptimalt af mange årsager. Det manglende fællesskab, fordi det er godt for mennesker at være sammen og godt at hjælpe hinanden, og særligt godt for børnene at have “mange forældre”. De individuelle husholdninger skaber også en merudgift, samt et større spild, der påvirker miljøet negativt. Endelig tages der ikke hensyn til, at en stor del af den danske befolkning ikke længere lever i den traditionelle kernefamilie, med to voksne og to børn.

Der er flere ældre, enlige med børn, enlige, familier med sammenbragte børn, og mennesker, der slet ikke etablerer sig med en familie. I forhold til de boliger, der er til rådighed, og i forhold til de boliger, der fortsat bygges i stor stil, er det et problem, at så mange mennesker ikke kan finde en bolig, der dækker disse forandrede behov.

Vis hele teksten

Mange faciliteter i fælleshuset.

Der tilstræbes overalt bæredygtige materialer.

Vi sammensætter bofællesskaber, så alle aldersgrupper er repræsenteret.