Grønne Eng, Ørestad Syd

Bofællesskabet Grønne Eng

Bofællesskab midt i storbyen. EcoVillage er så stolte over at kunne tilbyde noget helt anderledes, end hvad vores skønne hovedstad København ellers rummer. Måske har du boet i kollektiv eller på kollegie i byen og ønsker at fortsætte denne leveform ind i det voksne liv – måske har du ikke boet sammen med andre før, men ønsker en anderledes fremtid.  Bofællesskabet Grønne Eng i Ørestad er noget helt særligt: Et seriøst fællesskab med faste fællesspisninger og et kæmpe fælleshus med blandt andet kontor, samtidig med at du har din individuelle ejerbolig, midt i byen og med udsigt over Amager Fælled.

Se hvor Grønne Eng skal ligge her: Placering.

Boligerne og fælleshuset

I april måned 2019 har vi åbnet op for at kunne købe en bolig i Grønne Eng, og salget pågår lige nu. Byggeriet står færdigt til indflytning forventeligt 1. maj 2021. Byggeriet opføres i samarbejde med CASA A/S.

Klik på billederne herover for at se dem i stor størrelse.

Grønne Eng bliver et rektangulært byggeri lukket om en gård på omkring 600 m2 med beplantning, legeområde og siddepladser. Bofællesskabet har dertil en tagterrasse på over 100 m2 vendt ud mod Fælleden med et stort drivhus til orangeri og dyrkning af grøntsager. Mod syd findes en tagterrasse mere. Fælleden kan også benyttes til leg og ophold, da bofællesskabet ligger i første parket og har en spisesal med store døre lige ud til de grønne arealer. Grønne Eng bliver 2-6 etager højt, hvor de bagerste lejligheder ligger højest, så de også har udsigt til det grønne og skønne.

Vi designer alle vores boliger efter microliving-princippet, hvor vi prioriterer at lave små boliger med smarte plan- og opbevaringsløsninger, så det er muligt at bo billigere, selv på en meget attraktiv adresse. Du kan som eksempel se planløsningen herunder, hvor en bolig på 78 m2 alligevel indeholder tre værelser, et dejligt køkken/opholdsrum med både karnap og altan samt en entré med mulighed for opbevaringsskabe. Tryk på billedet for at få det stort. Det er Vandkunsten, der har tegnet byggeriet. Priserne på boligerne i Grønne Eng starter ved 2.698.000 kr. inkl. andel af fællesfaciliteter.

De mange forskellige boligstørrelser er for at øge diversiteten i beboersammensætningen, da vi mener, at det giver et mere dynamisk sammenhold, at alle aldersgrupper er repræsenterede. Der er små boliger til enlige, lidt større boliger til enlige med børn, boliger til par uden hjemmeboende børn, samt “store” boliger til den lidt mere klassiske familietype.

Hvis du klikker her, kan du se en samlet oversigt over alle de boliger, der findes i Grønne Eng. Du kan se, hvor de befinder sig henne i byggeriet og plantegninger over boligerne. Der er 78 boliger i alt, både rækkehuse og lejligheder, og alle har have, altan eller fællesterrasse tilknyttet.

Alle køber sig til en lige andel af fælleshusene. Funktioner som gæsteværelser, kontor og plads til konfirmationsfesten behøver man altså ikke i sin egen bolig. Det er godt for miljø og økonomi at dele kvadratmetre – og det er godt for de små, uformelle, sociale møder i dagligdagen, som binder bofællesskabet sammen. Fællesrummene er fordelt over byggeriet, så for eksempel øvelokalet ligger i sydfløjen, mens værkstedet ligger i nordfløjen. Det gør, at bofællerne må bevæge sig rundt og kommer til at møde hinanden. Se alle fællesfaciliteterne her.

Bæredygtighed og opførelse

Vandkunsten har tegnet byggeriet, mens vores gode samarbejdspartner CASA A/S står for finansiering og opførelse.

Byggeriet vil blive DGNB Guld certificeret, hvilket er den tyske miljøstandard som sikrer at hele byggeriet er tænkt ordentligt igennem i forhold til social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. Læs mere om standarden her. I DGNB-ordningen skal man leve op til krav om energieffektivitet, brug af fornyelige ressourcer og reduktionen af påvirkningen af biodiversiteten.  Mange indvendige materialer, såsom maling, gulve og vægge, er Svanemærkede, og byggeriet er Lavenergiklasse 2020. Der er fællesvaskeri med regnvandsgenanvendelse og solceller på taget.

Fællesskabet

Mange mennesker savner hverdagsfællesskabet, muligheden for at mødes spontant i dagligdagen. Børnene trives med det – og det er praktisk ovenikøbet. Eksempelvis, at man ikke selv skal stå med madlavningen hver dag. I bofællesskabet vil der være sund økologisk fællesspisning mandag til torsdag, hver uge.

Fællesskabet er i fokus, men “forskelligskabet” er lige så vigtigt. Vi vil også meget gerne have, at man fortsat kan prioritere familie og andre venner og sig selv ikke mindst. Så vi har sørget for, at der er et privat udeareal til alle, blandt andet og derfor er der ikke fællesspisning i weekenden, udover hvad I selv får lyst til at arrangere. Derudover er der i arkitekturen tænkt over, at man skal kunne være privat i sin bolig.

Fællesskabet skal bofællerne selv være med til at udvikle, når ejerforeningen og bestyrelsen er stiftet. Udvalg, der planlægger sociale aktiviteter, foredrag, ture for børn og voksne, lektiecafé for børnene, fælles bagning, m.v.

Der vil være to mad/spisegrupper i bofællesskabet, begge med økologisk fællesspisning mandag til torsdag, som vi etablerer to industrikøkkener med tilhørende spisesale til. Resten af faciliteterne vil være til deling, ligesom de aktiviteter, udvalg, byttebørs, køkkenhaver og grillområder vil være noget I alle sammen kan lave sammen og deles om. Der er fællesspisning mandag til torsdag. Fødevarerne vil være økologisk og i starten leveret af Aarstiderne, sammen med madplaner indtil fællesskabet har fået rytmen på plads i forhold til at skulle kokkerere til så mange mennesker.

Vil du vide mere…

Bofællesskabet Grønne Eng er lige nu i gang med at blive et fællesskab. I samarbejde med de kommende bofæller vil EcoVillage give rammer til at mødes i hyggelige omgivelser og udvikle de sociale relationer. Bofællerne selv skal også tage stilling til en del ting i deres bofællesskab: Hvordan vil de gerne bruge inventarpuljen, som giver dem mulighed for at købe møbler mv. til fælleshuset? Hvordan skal de to madhold fungere? Hvilke udvalg skal der være? Osv.

Vi svarer gerne på alle spørgsmål eller sørger for, at du får købsmateriale, hvis du overvejer en bolig. Du kan læse lidt mere i denne folder om Grønne Eng, som du også kan dele med andre. Hvis du er nysgerrig, så kontakt os.

Ring på telefon 30 28 14 99, hvis du vil vide mere om projektet eller send en besked via nedenstående kontaktformular.

Spørgsmål til projektet

Lyder fællesspisning, hjemmedyrkede grøntsager som noget for dig og vil gerne høre nærmere, så send en besked

Telefonisk kontakt

Tlf. 30 28 14 99

Man-tors: 09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00
Lør og søn: Lukket

Vision

Deleøkonomi, fællesskab og miljøbevidsthed er værdier, der er stærke hos nutidens storbyboere. Samtidig er der et bredt ønske om at have en større grad af fleksibilitet og frihed til at prioritere tid med familien, videreuddannelse, karriereomlægning og ferie, hvilket vanskeliggøres af, at husejere i dag ofte har en økonomi, der er bundet op på det økonomiske behov for to fuldtidsstillinger.

Den måde vi har bygget huse på i Danmark igennem mange årtier, er målrettet nogle behov, der er under hastig forandring. Boligerne er kendetegnet ved at være unødvendigt rummelige. De har meget store værelser, store stuer, gæsteværelser og kontorer, som ikke bruges dagligt.

Det er dyrt i vedligeholdelse og opvarmning, og uhensigtsmæssigt i en miljømæssig forstand. Boligerne inviterer ikke til fællesskab på grund af hæk, hegn, asfalterede veje og carporte/garager. Beboerne har deres egne redskaber, deres egen husholdning, og ofte to biler.

Samfundsmæssigt er det suboptimalt af mange årsager. Det manglende fællesskab, fordi det er godt for mennesker at være sammen og godt at hjælpe hinanden, og særligt godt for børnene at have “mange forældre”. De individuelle husholdninger skaber også en merudgift, samt et større spild, der påvirker miljøet negativt. Endelig tages der ikke hensyn til, at en stor del af den danske befolkning ikke længere lever i den traditionelle kernefamilie, med to voksne og to børn.

Der er flere ældre, enlige med børn, enlige, familier med sammenbragte børn, og mennesker, der slet ikke etablerer sig med en familie. I forhold til de boliger, der er til rådighed, og i forhold til de boliger, der fortsat bygges i stor stil, er det et problem, at så mange mennesker ikke kan finde en bolig, der dækker disse forandrede behov.

Vis hele teksten

Kontorfællesskab og øvelokale i fælleshuset - og meget mere

Svanemærkede materialer, solceller og DGNB Guld

Microliving - sæt din penge i livet, ikke mursten