Om EcoVillage

Historien om EcoVillage

Starten på EcoVillage var et resultat af, at den ene fjerdedel af os ville flytte i bofællesskab men oplevede, at alle bofællesskaberne i området var overtegnede og vanskelige at komme med i. I foråret 2016 gik hun i gang med at finde en grund selv (som kommunerne beredvilligt hjalp med at tilvejebringe) og finde venner, bekendte og venners venner som havde lyst til at bo sammen, på den måde.

Der var mange gode snakke i gruppen som hurtigt voksede og alle var hurtigt enige om, hvad det var der var målet. Troede hun. De fleste var enige om, at fællesskabet skulle være et forpligtende, men også et positivt tilvalg i hverdagen. Gruppen lagde kræfter i og det blev vigtigt for dem. Dog var det også sådan, at folk (særligt børnefamilierne) vanskeligt havde tid til at deltage i de mange udvalg og workshops som i entusiasme blev besluttet, når gruppen mødtes og spiste sammen.

Det var så super hyggeligt og berigende, men også opslidende, for det krævede virkelig energi ved siden af arbejdet.

Da tiden kom til, at der skulle stilles sikkerhed på grunden, var der trods alle drøftelserne så stor usikkerhed om eksempelvis fællesspisningen, (hvor meget, hvor lidt, forpligtende, økologisk mv), byggeriet (hvor miljørigtigt, pris, kvalitet) at der ikke var tryghed nok i gruppen til at skulle forpligte sig personligt og økonomisk.

I frustration satte hun sig for at lave en “bofællesskabsramme”, for at fjerne uvisheden. For rammen om bofællesskabet skal for de fleste være godt på plads for, at man vil lave et så vigtigt “commitment” som en bolig er, særligt i et bofællesskab, hvor man er så meget mere for hinanden end i et almindeligt byggeri.

Som sådan bygger EcoVillage rammen på en opsummering af de samtaler og drøftelser som den gruppe havde dengang og tro os, de opfandt ikke den dybe tallerken. I forhold til bofællesskabsrammen, så er den, hvis man kigger på bofællesskaber de fleste steder i Danmark, ikke så forskellig.

Det er indholdet, der er lige så forskelligt som enhver familie eller anden sambogruppe. Forskellige regler, normer og måder at gøre tingene sammen på. Centralt er, hvor meget fællesspisning man har, og om den er obligatorisk eller frivillig. Det betyder meget i forhold til, hvilke mennesker som tiltrækkes af det.

Det er så berigende og livsbekræftende at arbejde med at gøre den “ramme” klar til folk, som de efterfølgende gør til deres egen fælles hverdag og fremtid. Noget af det vigtigste for os er, at byggeriet får en høj kvalitet, tegnes (arkitekter, som kender til bofællesskabsarkitektur) og bygges af de dygtigste i branchen, så folk ikke pludselig står med en personlig risiko som man ser indimellem med bofællesskaber, hvis byggeriet ikke går som det skal. Det har været vigtigt for os at sikre, at bofællerne ikke skal betale for deres bolig, før de har fået nøglerne.

Det, at designe byggeriet så det minimerer klima- og miljøaftrykket har ligeledes højeste prioritet, både i byggefasen, men også efterfølgende, når byggeriet er afleveret til bofællerne. Lav drift, selvfølgelig, men lige så vigtigt med en masse rammeforudsætninger som ændrer folks vaner og gør det at omstille sig sjovt og hyggeligt. Alt fra den kompakte bolig, til fællesspisningen, de få parkeringspladser og delebilsordningen bidrager til dette.

Vi er nu fire partnere i EcoVillage, der samarbejder med en lang række andre virksomheder om at skabe fantastiske bofællesskabsrammer.

Indholdet skal du selv komme med 🙂

Du er meget velkommen til at skrive til os på info@eco-village.dk med ris, ros, spørgsmål, idéer, hvad som helst der falder dig ind.

Persondata

Læs om vores persondatapolitik her.