Previous
Next

ØKOLOGISK FÆLLESSPISNING

Alle EcoVillage bofællesskaber har fra start økologisk fællesspisning mandag til torsdag hver uge.

Man skal i køkkenet selv ca. hver 3-4 uge og gå til hånde – der er plads til alle uanset om man er en gourmet eller føler sig bedst tilpas med at snitte og hakke grøntsager.

Det vigtigste er at hygge sig sammen, og selvfølgelig at sørge for, at alle bliver mætte og tilfredse.

Er man forhindret i at deltage den dag, hvor man egentlig har køkkenopgaven, så kan man se, om ikke der er nogen der vil bytte.

Selvom man skal være en del af ordningen, så er der masser af fleksibilitet tænkt ind.

For det første er man ikke tvunget til at deltage. Selvom man skal betale til ordningen, så kan man have dage, hvor man ikke når det.

For det andet kan man tage maden med hjem, hvis man har brug for det. For det tredje, så vil der være fleksible spisetider.

Småbørnsfamilier spiser helst kl. 18, mens familier med store børn, og alle andre måske kommer senere hjem eller har andre vaner omkring spisetid og spiser måske først kl. 20 eller senere.

Rent indholdsmæssigt, for at en fællesspisningsordning kan være en succes i dagens Danmark, så kræver det, at maden (ud over at være økologisk) også tager hensyn til om man har allergier og ting man ikke spiser.

Derfor tilrettelægges maden som et vegansk grundmåltid, men med mulighed for at tilvælge brød og animalske produkter, som kød, fisk, æg og mælkeprodukter.

At deltage i ordningen er obligatorisk og er beskrevet i vedtægterne. Vil man ændre på ordningen kræver det 3/4 flertal i en generalforsamlingsafstemning.

Udgiften til fællesspisningen er maksimalt 46 kr. pr voksen pr. dag. og 30 kr. pr. barn under 12 år men over 2 år. Børn under 2 år spiser gratis med.

Hvorfor er den økologiske fællesspisning en væsentlig del af EcoVillage konceptet? Det er den af mange årsager.

Den første og væsentligste årsag er, at det medvirker til at definere, hvor meget fællesskab man egentlig ønsker sig i sin hverdag.

Det er ikke en god situation, hvis man går ind i et bofællesskab, hvor nogle gerne vil fællesspise en gang om ugen og andre hver dag. Så er der mange mennesker der bliver skuffede.

Men derudover er det også en god og hyggelig måde at få set lidt til andre end sin egen lille familie i hverdagene og en god måde at komme hinanden ved på.

Maden bliver også god og sund, når et madhold lægger ekstra kræfter i hver dag, for at alle skal kunne spise sund og økologisk mad i stedet for, at man står med de samme 5-10 retter i hverdagene, hvor fantasien er begrænset efter en lang arbejdsdag.

Endelig er der miljø og klimahensynet. Madspild, transport af madvarer og emballage er en væsentlig CO2 udfordring i Danmark.

Når man spiser sammen så kan man bedre begrænse mængden af mad der går til spilde. Og at så mange familier spiser økologisk sammen hver dag, det batter noget.

Læs mere om fællesskabet her