bofællesskab København med fællesspisning

Visioner

Hjertet i vores bofællesskaber og økolandsbyer er fællesspisningen, hvor bofællerne tilbereder økologisk mad sammen i mindre skiftehold,  fire dage om ugen, mandag til torsdag. Resten af tiden er det bare at gå over i spisesalen og tage for sig. Om man tager maden med hjem og spiser hjemme, eller om man spiser sammen med de andre, det er op til dagsformen – hvad man har lyst til. Er der teenagekrise, eller har man haft en travl dag, kan det være man trækker hjemmekortet. Det er vores erfaring, at netop fællesspisningen er helt central for, hvor meget fællesskab folk ønsker sig. Der er en meget stor forskel på om man vil fællesspise én, fire eller fem dage om ugen. Om man vil være forpligtet af det fællesskab man bliver en del af eller om det skal stå til rådighed, når man synes, at det passer ind.

For os er det centralt, i udformningen af fællesskabets ramme, at den giver mulighed for, at mange forskellige mennesker kan have glæde af hinanden. Derfor har vi prøvet at lave mange forskellige boligstørrelser, så så mange som muligt kan føle sig hjemme. Alle mennesker har noget at give af, og mennesker har brug for hinanden, både til at lære af og lade sig inspirere af.

Mennesker har brug for hinandens hjælp og for at udvikles i fællesskab og for at føle sig som en del af et fællesskab. EcoVillage bofællesskaberne er fyldt med eller er ved at blive fyldt med mennesker i alle aldre, i alle familie- og livssituationer. Der er ældre mennesker, som har et liv fuld af visdom og erfaring bag sig. Og tid. Der er enlige eller enlige med børn, som får andre voksne at snakke med mens ungerne leger.

Par, som skal være så uendeligt meget for hinanden, at det er næsten umenneskeligt, får mulighed for at dele deres interesser her med andre med samme interesse. Forældre med ét barn som pludselig kan give deres barn en masse søskende. Forældre, der kan give deres børn en masse voksne forbilleder og ressourcer, som er anderledes end deres egne.

Før i tiden boede vi tættere på hinanden i små samfund, i små landsbyer, men urbaniseringen, og tankerne omkring, hvordan man bor, har ændret sig. Endvidere, den måde vi har indrettet samfundet på i dag, med lukkede haver, lodrette opgange (modsat eksempelvis svalegange), veje og biler forhindrer os i, at være det for hinanden, som vi længes efter. Mange mennesker, som tiltrækkes af bofællesskaberne udtrykker dette, at de føler, at de har en masse at give af, men ikke nok, eller endnu værre, ingen at give det til.

EcoVillage genskaber landsbyen i en moderne form, som er tidssvarende, men som bygger på oldgamle principper om at være der for hinanden, og være for alle aldre.