At opdrage børn i et bofællesskab er ikke nødvendigvis den nemmeste løsning, men det er helt sikkert en af de mest givende. Det tilbyder en mulighed for at skabe et støttende, trygt og berigende miljø for både børn og voksne. Selvfølgelig kræver det mere kommunikation og samarbejde i dagligdagen end hvis man bor i et traditionelt parcelhus med hæk og hegn, men for mange familier kan fordelene langt opveje udfordringerne.
EcoVillage bofællesskaberne er aldersblandede bofællesskaber med mennesker i alle aldre fordi vi tror på, at alle mennesker kommer med deres egne unikke ressourcer. Alle voksne i EcoVillage bofællesskaberne vælger vores bofællesskaber til fordi de ved, at vi bruger mange kræfter på at sikre en god blanding af alder og baggrund i gruppen, og de italesætter tydeligt, at det er godt for dem, at der er børn i alle aldre. Også de ældre i EcoVillage fællesskaberne understreger tydeligt, at det er godt for dem, at der er et aktivt børneliv i fællesskabet og de har specifikt fravalgt seniorfælleskaberne.
Mange af de ældre bofæller nyder en snak med de små ved aftensmaden, at passe dem eller hente dem hjem fra dagen i institution eller skole. Der er også mange familier, som skiftes til at hente bringe når børnene går samme sted. På den måde hygger børnene sig sammen, mens de voksne kan skiftes til at blive lidt længere på arbejde. Og på den måde kommer alle de voksne i fællesskaberne til at spille en særlig rolle i børnenes opvækst.
For børn betyder det at bo i bofællesskab et liv fyldt med en masse nærved søskende, hvor der altid er en legekammerat, de kan lege med, de kan lære af hinanden og få støtte fra både forældre og de andre bofæller. Mange af børnene møder hinanden dagen igennem i daginstitutionerne og skolerne i området, når de kommer hjem, og leger på fællesarealerne og når de spiser aftensmad sammen. De mødes til halloween, til fredags tam tam, til julefester og nytår og bliver på mange måder en flok halvsøskende. Børnene lærer tidligt at dele, tage ansvar og samarbejde. Det er en berigende oplevelse at have så mange forskellige voksne og børn at interagere med dagligt.
At bo i bofællesskab betyder, at alle i fællesskabet deler ansvaret for boligen og de fælles områder. Børn lærer tidligt, at de er en del af noget større og at deres handlinger har betydning. De kan være med til at tage små ansvarsopgaver – f.eks. hjælpe med at passe på fællesarealerne eller hjælpe yngre børn.
Det er selvfølgelig ikke kun et eventyr og lutter lagkage at bo sammen i et bofællesskab. I et bofællesskab er det vigtigt at finde en balance mellem fællesskab og privatliv. Det er vigtigt at skabe rum, hvor børn kan have deres eget private område, både fysisk og mentalt. Der vil også være mange forskellige opdragelsesstile i et bofællesskab. Selvom det kan være en berigende oplevelse at lære af andre, kan det også føre til konflikter, især hvis forældre har meget forskellige opfattelser af, hvad der er acceptabelt adfærd. Det kræver åbne samtaler og respekt for hinandens grænser for at finde en balance.
Børn, der vokser op i bofællesskaber, har ofte en stærkere forståelse for vigtigheden af fællesskab og samarbejde. De lærer tidligt at være en del af en større helhed og udvikler empati og ansvarsfølelse. De oplever både de glæder og de udfordringer, der følger med at leve tæt sammen med andre, og får mulighed for at udvikle en række sociale færdigheder, som kan være med til at forme dem til åbne, hjælpsomme og samarbejdsvillige voksne.
Hvis du har lyst til at have en snak med os om, om det er noget for din/jeres familie, at flytte i bofællesskab, så tag endelig fat i os.